Etusivu
Sukusanomat
Kuvagalleria
Säännöt
Yhteystiedot
Palaute
A.J. Europaeuksen jälkeläisten yhdistys r.y.


Sukuyhdistyksen sivujen historiaa

Muutamia vuosia sitten viettäessäni iltaa vanhempieni kanssa, siirtyi puhe joihinkin historian henkilöihin. Heräsi kysymys: olivatko he sukulaisia? Asiaa selvitettiin "sukutietousarkistosta", Sukusanomista. Ella Kitusen esitelmä sukuyhdistyksemme 25-vuotisjuhlissa Haikon kartanossa antoi vastauksen kysymykseemme.

Sukusanomien selailu ja sen oikean numeron löytäminen oli kuitenkin hankalaa. Onko edes kaikilla halukkailla mahdollisuus saada käsiinsä Sukusanomia? Mieleeni tuli kotiin hankitut "lelut" - niille voisi löytyä hyötykäyttöä, jos vaikka siirtäisi Sukusanomat elektroniseen muotoon. Tätä projekti tuntuu ollevan ikuisuusprojekti, mutta pikkuhiljaa sivuille tulee uusia sukusanomia.

Sukusanomien talletus elektroniseen muotoon, muotoon jossa lehden sisältöä voi käsitellä esim. kotitietokoneen tekstinkäsittelyohjelmilla on tapahtunut osittain käsityönä. Kuvanlukijalla, skannerilla, on "kopioitu" lehden sivut ja tekstintunnistusohjelmalla siirretty sivut omaan tiedostoon. Tässä vaiheessa lehtien sisältö on ollut vielä täynnä kirjoitusvirheitä. Ensimmäiset lehdet on painettu vahamonistuskoneella sen aikuiselle lahjoituksena saadulle paperille. Kopion laatu ei aina ole ollut kaikista parhain.

Tekstitiedoston kirjoitusvirheiden korjauksessa on onneksi ollut käytettävissä tekstinkäsittelyohjelman oikolukuohjelma. Kirjoitusvirheet olen jouduttu kuitenkin korjaamaan käsin. Valitettavasti oikolukuohjelma ei pysty havaitsemaan kaikkia virheitä ja ylimääräisiä välimerkkejä.

Sukusanomien ensimmäisissä numeroissa on käytetty runsaasti alaviitteitä. Näiden esitysmuodolle piti myös löytää ratkaisu, koska sivujako ei ole säilynyt. Alaviitteet on kirjoitettu kursiivilla hakasulkuihin siihen kohtaan varsinaista tekstiä, johon ne viittaavat. Myös joidenkin sivun alalaidassa olevien lyhyiden tekstien, esim. kokouskutsujen, sijoittelu ei ole alkuperäisessä paikassa.

Uusimmat Sukusanomat on jo tekovaiheessa toteutettu elektronisessa muodossa.

Sukuyhdistyksen hallitus on antanut luvan julkaista Sukusanomien numerot internetissä. Näin lehdet tavoittavat mahdollisimman monia asiasta kiinnostuneita. Ensimmäiset Sukusanomien numerot näille sivuille ilmestyivät jo vuonna 1999. Sen jälkeen oli pitkä paussi ja vuonna 2003 oli kaikki sukusanomat saatu siirrettyä näille sivuille.

Suomen Sukututkimusseuran sivuilta http://www.genealogia.fi, kohdasta sukuseurat, löytyy myös linkki näille sivuille.

Pertti Äyräpää


 

© A.J.Europaeuksen jälkeläisten yhdistys r.y.